Saturday, August 13, 2011

OMG dan al-fatihah !!!!!

salam ramadhan yang ke 12
lame dah aku rase tak menulis dalam bulan ramadhan yang mulia nie
camne puase korang...stakat ie penuh ke tak???

terasa ade idea dalam benak otak pikiran aku nie nak berkongsi sedikit masalah dalam hidup nie
pertamanya pasal OMG. Isu ni dah banyak blogger2 terer bincangkan. Bukan pe, ramai orang especially remaja sekarang yang suke sebut OMG..Oh My God..... so aku nak tanye korang la, korang sebut je pandai tapi tak mmberi sebarang makna. Sepatutnya kita yang beragama Islam nie, sebut la YA ALLAH.... kan sedap bunyi dengar tuh..pahala pon dapat. Sebab ape aku kate macam nie, jika korang sebut OMG, aku tak rasa yang korang refer kepada ALLAH tuhan sekalian alam.... korang just mahu ikot trend sekarang yang suke sangat sebut. Ramai gak member2 aku yang suke sebut OMG. Sebolehya sebut la Ya ALLAH.... 

Satu lagi kat sini yang aku nak sebut sket nie pasal al-fatihah. kalau ade member kita yang post dalam fB pasal berlaku satu musibah seperti kematian la contohnye. otomatik la kan kita tunjukkan sedikit rase simpati kita kepada kawan kita tuh. Pastu tulis kat komen "al-fatihah"...  sejuk hati member kawan yang kita tulis macam tuh. Tapi bukan tu yang aku nak bagitahu sebenarnya. Lepas kita tulis al-fatihah tuh, berhenti seketika dan kita baca dalam hati dan sedekahkan kepada "si polan bin si polan" nie... baru la sampai hajat kita yang nak sedekahkan al-fatihah. tak gitu ker?? bukan pe yang aku rase.. macam jadi satu trend je tulis kat komen "al-fatihah"...tu memang tak salah xpi biarlah datang sekali dengan lafaznyer.  biarla dalam hati... tapi tak semua begitu kan, mungkin ade yang buat dan ade yang tak, tu aku tak tahu, sekadar kat sini aku ingin berkongsi....

aku tulis post nie pasal tergerak hati aku nak menulis pasal nie, entah kenapa pun aku tak tahu la. mungkin ade sesuatu yang tak kene kot pasal mende nie sekarang, kalau korang selalu sedekah kat korang al-fatihah, insyaALLAH time korang lak nanti ramai yang sedekahkan kat korang...

NOTA KAKI: hidup nie selalu ade silap...tak salah kalau kita beri teguran dan peringatan

4 comments:

FaKArePa!n said...

tak boleh nak sbut OMG ni..berbelit lidah.. heheh

nazira said...

Betul3.. sangat2 setuju dengan entry ni.. hu3..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com

THE LEKAT LEKIT STORY said...

setuju.. kdg2 hanya menulis tp tak pun membaca. peringatan utk diri sendiri & semua

APAN said...

lebih kurang sama la ngan point yg aku kongsi dlm entri aku sebelum ni pasal OMG tu...

yg pasal al-fatihah tu, betul gak.jngan pndai tunjuk simpati...pandai taip je.harap baca la...pikir positip je la... :)

assalamualaikum...enjoy my blog k..tinggalkan jejak korang :)senang aku buru korang balik..hehe